Essay

 

Schrijf na het lezen van een ontwikkelingsroman en de achtergrondinformatie een essay van circa 1500 woorden, waarin je ingaat op de onderstaande vragen:

  1. Wat vind je ervan dat de sectie Nederlands je verplicht een ontwikkelingsroman op je lijst te zetten?
  2. Baken in je essay het genre van het door jou gelezen boek af: is het een ontwikkelingsroman of een Bildungsroman?
    Beantwoord ook de vraag welke identiteit in je boek wordt besproken (raadpleeg hiervoor het artikel over soorten identiteiten).
  3. Welke type ontwikkelingsroman is jouw favoriet en komt dat terug in de thematiek van het door jou gekozen boek?
  4. Leef ik of word ik geleefd? Zoek een citaat uit je boek dat weergeeft hoe je hoofdpersoon in het leven staat. Past dat bij jouw overtuiging?
  5. De zoektocht naar identiteit is een zoektocht naar authenticiteit . Authenticiteit is een term in de existentialistische filosofie Zoek uit wat men daaronder staat en onderzoek of die term in je boek ter sprake komt. Wees concreet in je analyse.
  6. Bedenk welke ervaringen of gebeurtenissen in je leven belangrijk voor je zijn geweest. Beschrijf minimaal vier ervaringen die jou hebben gemaakt tot wie je nu bent. Zit er ook een leeservaring bij?
  7. Waarom heb je juist voor dit boek gekozen?
  8. Vond je het lezen van dit boek de moeite waard? Waarom wel/niet?
  9. Heb je door het lezen van dit boek meer inzicht gekregen in en/of meer begrip gekregen voor ideeën over groei of identiteit?
  10. Zouden ouders/docenten dit boek moeten lezen? Waarom wel/niet?
  11. Hoe beoordeel je de literaire waarde van dit boek? Lukt het jouw auteur om de verbeelding zodanig te gebruiken dat het verhaal boven de specifieke thematiek van de identiteit of ontwikkeling uitgetild wordt?
  12. Herken jij je als lezer in het boek of belemmert de vreemde filosofische ruimte je bij die herkenning

 

Neem dit essay op in je leesdossier, dat je vier weken voor je mondeling moet inleveren.